TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL!

Függőségek, szenvedélyek: drog, alkohol, kábítószer, cigaretta, szex, erotika, pénz, casinó, játék, párkapcsolatok, család, gyermeknevelés, kérdések, válaszok, tapasztalatok azoktól, akik kipróbálták vagy benne vannak, és szakértőktől. Cikkek, hírek

A kamaszkori alkoholizmus, és drogozás

Amikor a gyermek elkezd discoba járni,bulizni sok olyan új dolog nyílik meg előtte amit eddig nem látott, mert védte a családi burok.

Mikor kikerülnek valamilyen szinten ebből a körből, akkor kezdődnek a gondok.

Manapság sok szülő gondolkozik azon, hogy tizenéves gyermeke miért is kanászodik el.


A 12-18 éves fiatalokig elég sokszínű egyéneket láthatunk. Vannak rockerek, plázacicák, emo-k, punkok. Ez önmagában nem baj.

Amikor viszont a gyermek elkezd discoba járni,bulizni sok olyan új dolog nyílik meg előtte amit eddig nem látott, mert védte a családi burok.Mikor kikerülnek valamilyen szinten ebből a körből, akkor kezdődnek a gondok. Nem a szülő a hibás. Kell egy kamaszt engedni ide-oda, de tudni kell, hogy mikor hol van. Sok hír szól arról, hogy drogtúladagolástól, alkoholmérgezéstől fiatalkorúak kerülnek kórházba. Aztán meg bajba...

Hogyan is kezdődik?


 Egy fiatal lány/srác azért kezdhet el ilyen illegális(?) dolgokhoz nyúlni, mert

  • hajtja a kíváncsiság.
  • mert összeveszett az akkori párjával, vagy csak egy barátjával, akár azért is
  • mert leszidták otthon, vagy
  • mert rosszul sikerült egy dolgozat/vizsga.

Ilyenkor a szülő sokat nem tehet, de ha észreveszi, hogy gond van azonnal segíteni kell rajta. Nem úgy, hogy eltiltom mindenhonnan. Ez a lehető legrosszabb.

Őszintén le kell vele ülni, és megbeszélni mit lehet tenni. Tudnia kell annak a bizonyos személynek, hogy állnak mögötte, és van támasza.

Furcsán hangozhat, hogy pont én írom ezt, akinek a családja tropa, de azt jól tudom mi hiányzott az életemből, amit már soha nem kapok meg. Az őszinteség. A szülő és gyerek felől. Én magam sohasem ittam, drogoztam, de vannak ilyen ismerőseim.

Az esetek 90%-ában nekik ez csak egy menekülő út.

Csak elfutnak a problémáik elől, mert    félnek elárulni, segítséget kérni.

elbújnak a problémák elől

Persze vannak olyanok is,

akik csak nagyzolnak, és

nem tudják mire költeni a pénzüket                                                                                    
Ám, ha egy szülő/barát/barátnő igazán ismeri az adott problémában lévő személyt, akkor észreveszi, hogy valami nincs rendjén. Ilyenkor mellé kell állni. Többszörösen a tudtára hozni, hogy szeretik, vannak körülötte, nincs szüksége ilyesfajta pótcselekvésekre.

DE nem szabad babusgatni, teljesen ártatlannak beállítani. Meg kell tudnia a következményeket, amit a tettei megkívánnak, de mellette kell állni. Tulajdonképp mindig figyelni kell rá, de nem szabad, hogy ez állandóan észrevehető legyen.
Ha kellőképpen megkapja azt a segítséget, amit szeretettel meg lehet adni, akkor sikerül. Bárki kerül ilyen gondba nem szabad hagyni. Tartozunk ennyivel egymásnak. Hisz ki hallaná jó kedvvel azt, hogy egy középiskolásnak tönkrement az élete, mert nem figyeltek rá. Ezért elkezdett inni, drogozni hátha így felfigyelnek rá, és ez lett a vége. Csőd.

még ideát   köztünk van még?   vajon ő túlélte?


Senki nem akarja ezt. Ám a veszély mindig fennáll. Ha nem hisszük, hogy van elég tartása az adott fiatalnak, akkor igenis mindig kell lennie valakinek, aki nem is talán szülő, hanem mondjuk egy idősebb barát aki kontrollálja a döntéseit. Sok mindenen lehet javítani szeretettel, odafigyeléssel. Nem kell a csillagokat lehozni, egyszerűen szeretni kell. Ez a kulcsa mindennek.

vissza a DROG főoldalra

Megduplázódott a drogosok száma hazánkban

Egy tavaly készült felmérés szerint országosan duplájára emelkedett a drogot kipróbálók és fogyasztók száma.

Részlet egy kimutatásból:

  • az általános iskolások 4,4 százaléka, míg
  • a középiskolákban a diákok 24,1 százaléka már kipróbálta a drogot. Az utóbbi korosztály 56 százalékát a fiúk teszik ki.


A szerek közül a marihuána vezeti a sort, ezt követik a nyugtatók és az extasy. A szakemberek veszélyesnek tartják, hogy míg a felnőttek az italhoz nyúlnak, addig a fiatalok a droggal „indítanak".

S hogy miért nyúlnak a szerhez?

  • Ez részint a személyiségükből ered,
  • másrészt divatos ez a szórakozási forma,
  • a drogterjesztők hálózata pedig egyre erőszakosabb.

A mai magyar középiskolások többsége – mért adatok nincsenek, csak sejthetők – már kipróbált valamilyen drogot, többnyire valamilyen cannabisszármazékot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők drogosok, inkább azt mondhatnánk, divatból próbálják ki a szert, a társaságba történő beilleszkedés részeként, pontosabban fogalmazva azért slukkolnak bele a füves cigibe (szlengben joint, spangli stb.), hogy ne lógjanak ki a jó fejnek, vagánynak tartott társaságból.

A gyógyulás nagyban függ az egyének hozzáállásától is.


A betegek egyik típusába az úgynevezett jól szocializáltak tartoznak, rajtuk még nem látszik, hogy élnek a szerrel. Ők iskolába, munkahelyre járnak, megtartják a konvenciókat azzal együtt is, hogy rendszeresen fogyasztanak drogot.


A másik típusba tartozó személyeken a külső szemlélő is látja, hogy az illető szenvedélybeteg. Feltűnést kelt ugyanis, hogy megváltozik az egyén magatartása: elhanyagolja tanulmányait, munkáját, drogos csoportokkal jár szórakozni, vagy otthon furcsa anyagokat, növényeket találnak a hozzátartozók.

Mindezek felhívják a figyelmet arra, hogy valami baj van.

karikás szemek, zárkózottság   magába fordulás, elzárkózás   megváltozott viselkedés, hangulatingadozások

Végül pedig két alaphiedelmet szeretnék eloszlatni:

a könnyű drogoktól (marihuána, hasis) nem vezet egyenes út a kemény (LSD, kokain, amfetamin, heroin stb.) drogokig, sőt.

A könnyű drogos szinte külön kaszt a kábítószeres társadalomban. Aki kemény drogos lesz, az nagyon hamar elkeveredik azokhoz, és sajnos nagyon nehezen is tud leállni.

Azonban az is tévhit és hamis önnyugtatás, hogy könnyű drogtól nem lesz függő az ember – mert az lesz. Igaz, ahhoz rendszeresen és hosszú távon kell fogyasztani, de a függés kialakul. Ha nem is a szervi, inkább a lelki függés a jellemző.


Akkor mégis mi a megoldás?

A válasz amilyen egyszerű, annyira bonyolult.

Az elfogadó, biztonságot nyújtó, megértő család a legbiztosabb megoldás. Önmagában nem elég, hogy a gyerek javát akarjuk tűzön-vízen át. Sose felejtsük ki ebből az akarásból a gyereket. Képzeljük el, hogy hazajön kamasz gyermekünk, szemünkbe néz, tekintetében bizonytalanság, és ezt mondja: anya, apa, ma az iskolában három egyest kaptam.

Mi nem üvöltünk, nem prédikálunk, hanem megértjük, ő is ember, neki is lehet rossz napja, és biztosítjuk arról, hogy a jövőben biztosan sokkal jobban teljesít.

Képesek vagyunk erre?

Ha igen, akkor többet tettünk gyermekünkért, mint amit a legdrágább drogmegelőzési program tehet.

vissza a DROG főoldalraWeblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 15
Heti: 36
Havi: 104
Össz.: 303 063

Látogatottság növelés
Oldal: A kamaszkori alkoholizmus, és drogozás
TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL! - © 2008 - 2022 - tabutemak.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »