Csontpusztító italok:
Üdítőital
Az üdítőitalok kétszeres kockázatot rejtenek magukban a csontjainkat tekintve.
A szénsavas italokban a foszforsav miatt tapasztalható a jellegzetes pezsgés, ám ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét.
Mindeközben pedig a szervezetet eltelítő üdítőkből hiányzik az a tápanyag, ami a tejben vagy a gyümölcslevekben megtalálható.
A megoldás az, ha tartózkodunk az ilyen italoktól és inkább a tejtermékekre, vagy vitamindús gyümölcsleveket választunk.A legegyszerűbb persze, ha egyszerűen vizet iszunk és az étrendünk valóban tápanyagokban gazdag.
Alkohol
Az alkohol megakadályozza az elfogyasztott kálcium feldolgozását a szervezetben, azaz a csontok jgy nem jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz.
A komoly alkoholfogyasztás ennek tetejébe még megzavarja a csont építőelemeinek, az oszteoblasztóma sejteknek a működését is.
Az alkoholfogyasztást mindenképpen ésszerű mértékre kell csökkenteni, ami legfeljebb napi egy-egy pohárnyi szeszes italt jelentsen.
Koffein
A sóhoz képest a koffein lényegesen kevésbé veszélyes, de attól még némi kalciumot szintén kivon a szervezetünkből. Minden 100 milligrammnyi koffeinre 6 milligramm elvesztett kalcium jut.
Ez akkor jelent problémát, ha nem pótoljuk az elvesztett kalciumot, például azért, mert túlzott mértékben fogyasztunk koffeines italokat, illetve azok mellett nem iszunk tejtermékeket és egyéb, a csontoknak hasznos italféléket.
Érdemes ezért reggel 1-2 csészényi kávénál többet nem fogyasztani, majd inkább más típusú italokat inni - és természetesen a kávét tejjel ivók már eleve többet tesznek a koffein kalciumelvonó hatásának ellensúlyozásáért.