TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL!

Függőségek, szenvedélyek: drog, alkohol, kábítószer, cigaretta, szex, erotika, pénz, casinó, játék, párkapcsolatok, család, gyermeknevelés, kérdések, válaszok, tapasztalatok azoktól, akik kipróbálták vagy benne vannak, és szakértőktől. Cikkek, hírek

A tartós számítógép-használat káros tünetei

A tartós számítógép-használat káros tünete az ujjakban és a csuklóban jelentkező feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás, az ízületek fájdalma.

Ezek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozzák.

 A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott. Fájdalom jelentkezik a nyakban, a vállban, a hátban, a deréktájon és a végtagokban.

A napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különösen a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületet felépítő elemi struktúrákban. Ezt a tünet-együttest RSI szindrómának (Repetitive Strain Injury) hívják, amely a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodásainak gyűjtőneve.

Ha nem vesszük komolyan az intő jeleket, a gyógyulás hosszadalmassá válhat.

 Sok számítógép-használó azonban nincs tudatában munkája káros hatásainak, pedig egyszerű változtatásokkal, kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Kérdőíves felmérést végeztek 126 budapesti és hévízi dolgozó bevonásával. A kérdőíveket olyan emberek töltötték ki, akik naponta átlagosan 7,41 órát töltenek számítógép előtt. Vizsgálat során kiderült, hogy a megkérdezettek 52%-a fordult már orvoshoz nyaki-tarkótáji, háti-deréktáji fájdalmai miatt, 54% közülük nem sportol, és panaszaik többsége a nap végére is megmarad, ez pedig a folyamat krónikussá válását jelzi.

A felmérés tanulságai alapján tájékoztató anyagot állítottak össze, amely segítségére lehet a számítógépes munkát végzőknek abban, hogy hogyan alakítsák ki munkakörnyezetüket, milyen a megfelelő ülés, hogyan kell helyesen használni a monitort, a billentyűzetet és az egeret.

Vissza


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 15
Heti: 40
Havi: 108
Össz.: 303 067

Látogatottság növelés
Oldal: A tartós számítógép-használat káros tünetei
TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL! - © 2008 - 2022 - tabutemak.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »