TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL!

Függőségek, szenvedélyek: drog, alkohol, kábítószer, cigaretta, szex, erotika, pénz, casinó, játék, párkapcsolatok, család, gyermeknevelés, kérdések, válaszok, tapasztalatok azoktól, akik kipróbálták vagy benne vannak, és szakértőktől. Cikkek, hírek

Egy ausztráliai kutatás eredményei szerint azok, akik sokat tévéznek (sokat ülnek egyhelyben) rövidebb ideig élhetnek.

A kutatás során fény derült arra, hogy minden egyes óra, amit a televízió előtt töltünk, megemeli annak a kockázatát, hogy valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulása miatt korábban halunk meg. 

A Circulation (az Amerikai Kardiológiai Szövetség lapja) hasábjain megjelentetett kutatási eredmények szám szerint arról számoltak be, hogy a televízió előtt ülve

  • óránként 11 %-kal emelkedik bármilyen halálos szövődménnyel is járó betegség kialakulása,
  • 9 %-kal a daganatos betegségek kialakulása miatti halálozás lehetősége, és
  • 18 %-kal növekszik a halált is okozó szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye.

A felmérés vizsgálatokkal is kiegészült, amelyekkel olyan biomarkerek is mérhetőek voltak az egyes személyek esetében, mint a koleszterin-, vagy a vércukor szint.  

A kutatók viszonyításként elmondták, hogy a bármilyen halálos szövődménnyel járó betegség kialakulása okozta halálozás kockázata 46%-kal volt magasabb azoknál, akik több mint 4 órát néztek tévét naponta, azokhoz képest, akik kevesebb mint 2 órát töltöttek televíziónézéssel.

De a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás esélye ennél is magasabb volt összehasonlítva a sokat tévézőknél: kerek 80 %. 

Az eredmények azt mutatják, hogy minden, hosszútávú ülőtevékenység (pl. ülőmunka) egészségügyi kockázatot hordoz magában. Az emberi test ugyanis nem arra van kitalálva, mondták el az ausztrál szakemberek, hogy hosszabb időtartamig egyhelyben üljön.

A kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy a hosszas ülőtevékenység nem csak az általában rizikócsoportba sorolt túlsúlyosak esetében jelent kockázatot, hanem a teljesen egészséges, ideális testsúllyal élők számára is, a hosszas ülés ugyanis káros hatást gyakorol a vércukorra és - zsírokra.

Az ausztrál szakemberek azt tanácsolják, hogy ne csak arra figyeljünk, hogy rendszeresen végezzünk testmozgást, hanem arra is, hogy kerüljük a sokáig egyhelyben ülve töltött helyzeteket és mozogjunk minél többet, minél gyakrabban.

Vissza

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 13
Heti: 56
Havi: 275
Össz.: 308 171

Látogatottság növelés
Oldal: Mértéktelen tévénézés
TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL! - © 2008 - 2023 - tabutemak.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »