TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL!

Függőségek, szenvedélyek: drog, alkohol, kábítószer, cigaretta, szex, erotika, pénz, casinó, játék, párkapcsolatok, család, gyermeknevelés, kérdések, válaszok, tapasztalatok azoktól, akik kipróbálták vagy benne vannak, és szakértőktől. Cikkek, hírek

Miért lesznek egyes emberek rosszul a 3D moziban?

A mozikba érkező újabb és újabb 3D-s filmektől egyes emberek szó szerint felfordul a gyomruk. Ennek oka nem a vérző szörnyek vagy a sárkányok által irányunkba kiköpött félig megevett emberek, hanem az, hogy a 3D technika a tengeribetegség tüneteit hozza létre az agyban.

Az emberek öt százalékánál olyan rossz a két szem koordinációja, hogy egyáltalán nem képesek 3D-ben látni, azonban az ő fejük legalább nem fájdul meg, ha kifizetik a borsos jegyárat.

„A 3D mozifilmek megtekintésekor a két szemnek tökéletesen kell együtt dolgoznia, mindkét szemmel egyforma élesen kell látnunk” – mondta el Dr. James J. Salz, az Amerikai Szemészeti Társaság szóvivője. „Csak ekkor jön létre a két kép fúziója.”

A 3D vetítés során két különböző vetítőgép vetíti egymásra a képet, hogy kialakuljon a mélységérzet.

A moziközönség körülbelül 30 százaléka azonban csak nehezen tudja koordinálni a két szemét, náluk jellemző a fejfájás és a szem kifáradása.

„A probléma azoknál jelentkezik, akiknél megvan a 3D-látás, azonban a fúziós képesség csökkent” – folytatta Salz. „Ezért a szemeknek keményebben kell dolgoznia, az agynak pedig emiatt több impulzust kell küldenie a szembe.

Ha túl sokáig kell ezt fenntartani, az Avatar esetében például 2 óra 40 percen át, létrejöhet a tengeribetegség.”

A háromdimenziós filmek egy teljesen új érzéki élményt nyújtanak, a nagyobb szellemi megterhelés miatt azonban hamarabb fájdul meg a fejünk.

Az agyat az is összezavarja, hogy ellentmondásos információkat kap a szemből, a végtagokban található nyomásreceptorokból és a belső fülben található egyensúlyozó szervből. A szemünk azt mondja, hogy éppen repülünk, miközben egyensúlyozó szervünk azt az információt küldi, hogy egy helyben ülünk. A hamis mozgásérzet az érzékenyekben hányingert és fejfájást okozhat.

Az elvakult mozirajongók megpróbálkozhatnak hányingercsillapítókkal vagy felfoghatják az egészet jelnek, hogy szemvizsgálatra van szükségük. Egyelőre csak a moziban élvezhetjük a 3D-t, de hamarosan megengedhetjük magunknak azt a luxust is, hogy a saját nappalinkban forduljon fel a gyomrunk.

Normál esetben mindkét szemünk kicsit más szemszögből látja a dolgokat. „A látottak feldolgozásához mélyebb felfogás szükséges.” – közölte Dr Deborah Friedman, a new yorki Rochester Egészségügyi Központ Egyetemi karának szemész professzora és ideggyógyásza. Hozzátette továbbá, hogy „az az illúzió, amit a 3D-s mozifilmek nyújtanak, nem úgy vannak kitalálva, hogy az agyunk és a szemünk ugyanúgy fel tudja dolgozni a látottakat.

Ha a szemünket egy pillanatra elvesszük a képernyőről, az valóban sokkal nagyobb erőfeszítést jelent az agyunknak. Ez az egyenlőtlenség fog majd később fejfájást okozni.”

 Háromdimenziós technológia

 „Akiknek nem megfelelő a térlátása, azok nem képesek érzékelni a 3D-t.” – mondta Dr John Hagan, az Amerikai Szemész Társaság tagja. Hozzátette még, hogy azok, akik szemizom problémával küzdenek, nem tudnak úgy összpontosítani ugyanarra a tárgyra, ezért nehezen dolgozzák fel a 3D-s képeket.

Forrás: medipress.hu

VisszaWeblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 13
Heti: 62
Havi: 281
Össz.: 308 177

Látogatottság növelés
Oldal: Rosszullét a 3D filmektől
TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL! - © 2008 - 2023 - tabutemak.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »