TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL!

Függőségek, szenvedélyek: drog, alkohol, kábítószer, cigaretta, szex, erotika, pénz, casinó, játék, párkapcsolatok, család, gyermeknevelés, kérdések, válaszok, tapasztalatok azoktól, akik kipróbálták vagy benne vannak, és szakértőktől. Cikkek, hírek

Stressz-csökkentés a mindennapokban

A testi-lelki jólét magas életszínvonalunkhoz elengedhetetlen. Mi mindent tehetünk tehát testünk és lelkünk harmóniájának fokozásáért? Néhány alapvető módszer a mindennapi és munkahelyi stressz-hatások csökkentésére:

Életünk biztonságos feltételeinek és jó közérzetünknek a megteremtése (rendezett lakó- és munkakörnyezet).

Stresszorok számának csökkentése vagy a várható stressz-helyzetekre való felkészülés.

Munka- és szabadidő megfelelő strukturálása, szervezetünk energiaraktárainak állandó feltöltése (kellő időmennyiség biztosítása a kikapcsolódást nyújtó tevékenységekre, regenerálódásra, alvásra stb.).

A nemet mondás képességének elsajátítása.

A kötelezettségek rendszeres összeírása és rangsorolása, segítségkérés túlterheltség esetén, más munkatársak bevonása a feladatba.

Megfelelő stresszoldási technikák (relaxáció, meditációs formák, légzésgyakorlatok stb.) alkalmazása a krízishelyzetekkel, konfliktusokkal, problémákkal való megbirkózás érdekében.

Megítélés megváltoztatása, pozitív gondolkodás, önmegvalósításra, jellemépülésre, boldogságra való törekvés.

Az elkerülhetetlen belátása, pszichikai visszavonulás

Problémák kibeszélése, kiírása – szükség esetén szakember segítségének igénybevétele

Alternatív eszközök (pl. akupresszúra, kineziológia, stb.)

Folyamatos tanulás, ismeretszerzés a hatékonyabb problémamegoldás és döntéshozatal érdekében.

Egészséges életmód: kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, egészségkárosító

magatartásformák (dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, illegális gyógyszer- és droghasználat) elkerülése.

Mozgásprogram összeállítása: rendszeres testedzés, fizikai erőnlét növelése.

Közösségi kapcsolataink megóvása, nyitottság, harmónia a körülöttünk élő emberekkel, családunkkal, önmagunk és számunkra fontos emberek szeretete, tisztelete.


A testedzés, sport, mint az egészségmegőrzés, stresszoldás forrása

• élet, öröm, egészség, sikerélmény, energiaforrás, növekvő immunitás, flexibilitás, fittségérzet, állóképesség- és kitartásfokozás, teherbírás-növelés, önbizalom;

• gyógyír, életelixír, testünk és lelkünk felfrissülésének legnagyszerűbb módja;

• ajándék, amellyel boldogabbak, elégedettebbek, többek lehetünk mindennapjainkban.

Kutatási eredményekkel alátámasztott, hogy a rendszeres testedzés csökkenti a betegségek kialakulásához vezető rizikótényezők (túlsúly, magas vérnyomás, stresszfaktorok) és az egyes betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi megbetegedések, cukorbetegség, daganatok, depresszió stb.) kockázatát.

Ugyanis a testmozgás során pozitív élmények és fokozatos önbecsülés- növekedés halmozódik fel. Az edzés pozitív lélektani hatásának magyarázata az agyban történő változásokban rejlik. A stressz hatására az agyban bizonyos anyagok „elhasználódnak”, emellett a fizikai aktivitás növeli az antidepresszáns hatású noradrenalin és szerotonin hormonok termelődését is.

A rendszeres sportolás másik fontos hatása, hogy olyan opiátok szabadulnak fel az agyban és a testben, amelyek csökkentik a fájdalom- és fáradtságérzetet, gátolják a szervezet stresszválaszát, a szorongásos tüneteket. Azaz a rendszeres mozgás egyfajta depresszió elleni pirula.

Az agyi hatások mellett fontos megjegyezni, hogy mivel izmaink is több oxigénhez jutnak, jóval hosszabb ideig működhetnek fájdalom nélkül, így javul a munkabíró képességünk is.

 

Érdekesség: Egyes kutatók szerint egy testmozgással töltött óra két órával növeli az élettartamot.

Élsportolók szív- és érrendszeri állapotát kortársaikhoz képest 20 évvel fiatalabbnak találták sportpályafutásuk végén, de jó hír, hogy a szabadidő-sportolók is rendelkeznek 5 év előnnyel!

 

A rendszeres testmozgás „léleksimogató” erejű. Az egészséges életmód választásának joga mindig a mi kezünkben van: figyeljünk tehát jobban testi egészségünkre és tegyünk meg mindent lelkünk épsége érdekében!

Vissza


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 15
Heti: 45
Havi: 113
Össz.: 303 072

Látogatottság növelés
Oldal: Stressz csökkentés
TABUTÉMÁK - AMIT SOSEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI, VAGY NEM VOLT KITŐL! - © 2008 - 2022 - tabutemak.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »